Från lärare till amfetamintillverkare

Breaking Bad” är en serie gjord av Vince Gilligan 2008. Serien har fått otroligt bra kritik och har vunnit över hundra priser, två Golden Globes och har blivit nominerad för nästan 200 andra priser.

Flera stora namn har deltagit i series, såsom Bryan Cranston, Aaron Paul, RJ Mitte och Jonathan Banks bara för att nämna ett par.

Det finns fem säsonger av serien, och avslutningen ägde rum 2013.

Handlingen i serien sätts igång med att vår huvudperson, Walter White (Bryan Cranston) får besked om att han har cancer. Hans motivering för att börja tillverka knark är för att han inte ville acceptera pengar för cancerbehandlingen av hans vänner på Grey Matter Industries på grund av hans stolthet, och hellre bryter mot lagen och moraliska principer än att acceptera pengar från de personer som stal hans företag.

Han slutar jobba som lärare på gymnasiet och börjar arbeta med en av hans gamla elever, Jesse Pinkman (Aaron Paul), och börjar tillverka amfetamin med hjälp av hans erfarenheter som kemilärare.

Walt är inte bara en knarktillverkare, utan är också en far till två barn, Walter Jr. (RJ Mitte), 17 år och Holly, 1 år. Hans fru heter Skyler (Anna Gunn) och spelar en stor roll i det senare skedet av Walts karriär.

Walt och kans kompanjon Jesse blir snabbt kända inom knarkbranschen, med deras ”blue meth” som är det renaste knarket någon har någonsin sett. De träffar så småningom Gustavo Fring (Giancarlo Esposito) och Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) och börjar arbeta med dem för att få ut deras knark lättare. Det här valet kommer att bli ett misstag.

Medans deras affärer håller på, kommer Hank Schrader (Dean Norris), Skylers systers man som jobbar inom DEA (Drug Enforcment Agency) Walter och hans gäng på spåret.

Hank har dock ingen aning om vem det är som tillverkar knarket, eftersom Walt går under öknamnet ”Heisenberg”.

Gustavo ställer till mycket trubbel för Walt, till exempel hotar hans familj till döden, försöker separera honom från Jesse och hotar att avslöja hans hemlighet.

Walt är dock inte dum. Han utlistar Gus och polisen och fortsätter med sin tillverkning.

Mycket av serien visar Jesse’s historia och liv, hans bakgrund och hans ödmjuka sida inom hans hårda skal.

Walt utvecklas också mycket genom seriens gång, från en kemilärare som inte kunde stå för sig själv och jobbade extra på en biltvätt till en hårdhudad maffiaboss som inte tvekar en sekund att döda de som står i hans väg.

Walt och hans gäng blir eventuellt fångade, men Hank ger Walt en chans att fly och börja om på en ny kula med en ny identitet, och det är precis vad han hade planerat på att göra. Det är bara ett problem kvar – Jesse har blivit fångad av en knarkliga och hålls kvar för att tillverka deras berömda knark. Ända tills Walt räddar honom och dör i farten.

Väldigt bra serie, rekommenderas starkt.

Detta inlägg publicerades i Recension. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Från lärare till amfetamintillverkare

  1. mariaenroth skriver:

    I en rubrik ska man sträva efter att fånga läsarens intresse och det gör du verkligen här. När man sedan läser din recension fattar man hur det hänger ihop. Du presenterar serien, men avslöjar inte för mycket och du väver ihop presentation, analys och åsikter på ett smidigt sätt. Snyggt!

    Gilla

Lämna en kommentar