Studier vid Närpes gymnasium

Hej! Jag heter Miriam Otieno och jag går på 2:an i Närpes gymnasium. På fritiden håller jag på med dans och musik (bl.a.så sjunger jag i kör) och jag far ofta på läger eller andra evenemang i den stilen.

Att välja var jag ville studera efter högstadiet var inte en svår sak för mig, jag visste att jag ville fortsätta studera här i Närpes och det fanns inget i YA som intresserade mig så det självklara beslutet var gymnasiet. Jag var inte säker på vad jag ville jobba med i framtiden men hade funderingar på att kanske bli lärare och då var gymnasiet det rätta stället för mig.

En annan sak som lockade mig till gymnasiet var de olika linjerna som de hade att bjuda på, att få blanda in sina fritidsintressen med sina studier tycker jag är en väldigt positiv sak.

När det kommer till skolan så har jag alltid satsat på de ämnen som jag varit intresserad av och som jag insett jag varit bättre på än andra ämnen, i gymnasiet så satsar jag bl.a. på psykologi, religion, engelska och  musik för att nämna några av dem.

Att vara en studerande i NG är nog bra, man känner nästan allihopa där eftersom det är samma folk man gått med i högstadiet, allt som allt är alla väldigt trevliga (personal och studeranden) och det är sällan bråk eller drama i NG. Som gymnasiestuderande får man vara med om mycket intressanta saker, allt från föreläsningar och studiebesök till vanha, penkkis och andra evenemang som skolan /studeranden ordnar. 

De finns flera stora förändring mellan högstadiet och gymnasiet som t.ex. nya ämnen som psykologi och filosofi (bland annat), i gymnasiet har man alternativet att kunna fördjupa sig i olika ämnen och planera och bestämma om sin studiegång ganska fritt vilket jag tycker är bra. En ny sak som vi har börjat med i gymnasiet är våra 75 minuters lektioner vilket kan ta en stund att vänja sig med. I gymnasiet har vi också provveckor som är en rätt så stor förändring från  högstadiet. 

Jag går både på musiklinjen och danslinjen i NG och jag trivs väldigt bra på båda linjerna. Dans och musik har alltid varit ett stort intresse för mig så länge jag kan minnas och jag är väldigt tacksam över att ha möjligheten att få blanda in dem med mina studier och även få kurser ut av det. Jag har musik med musiklinjen fyra gånger i veckan, tre 75 min lektioner och en 45 min lektion. Med danslinjen tränar jag en gång i veckan efter skoltid, våra träningar räcker 1h och 30min.

 Musiklinje 2 efter en av våra julkonserter som vi ordnat för att samla in pengar till en resa

 I båda linjerna så hör det till att man ska uppträda på olika evenemang i skolen eller utanför skolan. Musiklinjen uppträder förutom på skolavslutnigar, julfester och andra sådana tillställningar även på egna konserter som man själv ordnar. Det brukar höra ihop att man också medverkar i evenemang som t.ex.skolmusik. I båda linjerna får man också  åka på utfärder eller resor.

Bild tagen av danslinjens uppträdande på en dansshow våren 2019  (flow dance company

Jag tycker att man ska välja NG eftersom det finns så många linjer och inriktningar att välja mellan i gymnasiet och många dörrar som öppnas för framtida karriärer och yrken. Alla i NG är trevliga och kommer bra överens. I skolan får man får ta del av olika trevliga evenemang och skapa bra minnen med bra folk. 

Miriam Otieno

Det här inlägget postades i Studier. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s