Studier vid Närpes gymnasium

Hej! Jag heter Anna Lipkin och jag går andra året vid Närpes gymnasium. På fritiden spelar jag saxofon i Närpes Skolmusikkår och umgås med vänner. Gymnasiet har alltid varit ett klart val för mig ända sedan lågstadiet, eftersom jag mer eller mindre vetat vad jag velat bli i framtiden. Dessutom har jag både gått i lågstadiet och högstadiet på samma ”backe” och det kändes som ett tryggt alternativ att söka in till Närpes gymnasium.

Det bästa med gymnasiet är att man får själv välja vad man vill fördjupa sig i och anpassa schemat efter hur mycket man orkar studera. Jag har valt att fördjupa mig i lång matematik, fysik, kemi, biologi och hälsokunskap. Varför jag satsar på dessa ämnen är för att jag tycker att alla ämnen är intressanta och jag vill bli någonting inom vårdyrket i framtiden. Det kräver mycket tid hemma och i skolan om man väljer att fördjupa sig i alla dessa ämnen, men det är jag själv som har valt att fördjupa mig i dem!

Bild från Biologi 2: Ekologi och miljö

Utöver studierna i gymnasiet ordnas det bland annat föreläsningar, studiebesök och vinterfest, vilket också är mycket viktigt så man får annat roligt i vardagen. Dessutom erbjuder NG olika linjer, såsom idrottslinjen, fotbollslinjen och musiklinjen, vilket är bra för dem som är intresserade av att få kurser och att kombinera sitt fritidsintresse med studierna i skolan. Jag själv har gått några kurser av idrottslinjen då jag gick första året i gymnasiet, eftersom jag har spelat fotboll fram till hösten 2019. Tyvärr fick jag inte idrottslinjen att passa i schemat på andra året, men jag rekommenderar att man väljer en linje om man är intresserad och får det att passa i schemat.

Jag tycker att det är kul att studera i gymnasiet eftersom NG erbjuder många varierande kurser och lärarna är trevliga och kompetenta. Något som jag också tycker är trevligt med NG är att det är i centrum av många olika aktiviteter, såsom ishallen, idrottsplan och simhallen, vilket gör att man har många möjligheter till att gå och träna om man har någon håltimme eller liknande.

Bild från Vanha 2019

En stor skillnad från högstadiet är att alla prov görs på dator och att ett stort ansvar läggs på den studerande själv. Men lärarna hjälper gärna till och de förstår att man kan ha svårt att anpassa sig i början. Lärarna är även flexibla, man kan till exempel ha kurser utanför skolan eller om man tentar en kurs som inte ryms i schemat.

”Varför ska man välja just Närpes gymnasium?”

NG ger goda möjligheter i framtiden och dessutom erbjuder NG ett brett utbud av varierande kurser, allt från Må Bra-kurser till avancerade matematikkurser. Dessutom kan man i NG kombinera fritidsintressen med skolan.

Anna Lipkin

Det här inlägget postades i Studier. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s