Att byta inriktning på sina studier

Hejsan!

Mitt namn är Tobias Jacobson och jag tog studenten vid Närpes Gymnasium år 2010. För tillfället är jag inne på mitt sista studieår vid Åbo Akademi i Åbo där jag studerar matematik och kemi. Dock är inte dessa mina huvudämnen. Som huvudämne har jag läst pedagogik och gått klasslärarlinjen vid Åbo Akademi i Vasa, samma universitet, annan studiestad.

Mina studier har inte alltid haft en spikrak riktning. Jag sökte in till klasslärarlinjen vid pedagogiska fakulteten (a.k.a. Peffan) i Vasa redan samma år som jag tog studenten. Trots att jag skulle rycka in i militären samma år så valde jag att ansöka i och med att man får spara platsen och skjuta upp den tills nästa år. Jag kom tyvärr inte in på första försöket, eftersom jag ändå inte kunde ta emot platsen samma år var det inte heller hela världen för min del, även om självförtroendet fick sig en liten törn. Nästa år gjorde jag ett försök att höja mitt betyg i studentskrivningarna i modersmål och engelska, vilket lyckades och det hjälpte troligtvis vid ansökningen till Peffan i och med att jag fick en plats år 2011.

Studierna på klasslärarlinjen var mycket varierande. Vid ena tillfället sitter man i en stor föreläsningssal och lär sig om den psykologiska utvecklingen som barn genomgår i olika åldrar för att vid nästa tillfälle hålla lekar ute i skogen på Vasklot. Examineringen i kurserna var till viss del tenter, men väldigt ofta handlade det om att skriva olika inlämningsarbeten, antingen i grupp eller enskilt. I utbildningen ingår flera praktiker, varav avslutande praktiken är den längsta (fyra veckor). Det finns både obligatoriska och valfria praktiker, och de valfria praktikerna kan till exempel göras utomlands.

De första tre åren vid klasslärarlinjen var relativt styrda, man läser de grundkurser som ingår i studiehelheten, men längre fram i studierna har man större valmöjlighet. Bland annat ska man läsa minst ett valfritt biämne. Jag till exempel valde först engelska som biämne.

Jag åkte på utbytesstudier i samband med mina biämnesstudier i engelska. Jag åkte till USA, närmare bestämt Utica College, som finns i delstaten New York. En stor fördel med utbytesstudier är att man lär känna människor från hela världen.

Då jag kom hem från mitt utbyte tog jag ett mellanår och jobbade på ”backan” i Närpes högstadium som matematik-, kemi- och fysiklärare. Under detta år fick jag mersmak för att undervisa i dessa ämnen och sadlade därför om för att studera matematik och kemi som långa biämnen, vilket skulle ge mig behörighet i att undervisa på högstadienivå.

Vissa av biämnena kan man läsa i Vasa, medan vissa läses i Åbo. Olika ämnen har sina baser i olika studiestäder. Ämnena matematik och kemi har sin bas i Åbo och därför bar det av dit för att studera dessa ämnen.

I skrivandets stund har jag en kurs i matematik att avlägga än, och med den examen som jag förhoppningsvis håller i min hand om ett par veckor så kan jag jobba antingen på förskola eller som klasslärare i åk 1–6, och i och med att jag också har läst matematik och kemi som biämnen är jag också behörig ämneslärare i åk 7–9.

I gymnasiet läste jag fördjupade kurser i matematik, kemi och psykologi. Det känns som att jag har haft nytta av alla dessa ämnen, men jag tror att om man väljer att studera till klasslärare är inget ämne bortkastat att fördjupa sig i då klassläraryrket är så pass mångsidigt. Man ska kunna undervisa grunderna i alla ämnen, men det man själv brinner för tycker jag ska få lysa genom i den egna undervisningen.

Det jag vill säga med detta inlägg är att man inte behöver vara rädd för att ändra på riktningen på sin utbildning och sina studier, vare sig det handlar om att byta biämne eller utbildning helt. Det kanske tar lite längre tid att bli klar med sina studier (åttonde studieåret här hej), men de erfarenheter man får i form av olika utbildningar, studieliv, utbytesstudier, föreningsliv, vänner och kontakter väger upp för detta tusenfalt. Och för att citera ett flertal föräldrar, mor- och farföräldrar, släkt, m.fl.: ”Tu hiendar no arbet!”

//Tobias Jacobson

Det här inlägget postades i Studier och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att byta inriktning på sina studier

  1. Ping: Studenter från Närpes gymnasium berättar om sina fortsatta studier | NG-nytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s