Maskin- och produktionsingenjör/Diplomingenjör inom energiteknik


Sjung om studentens lyckliga dar sjöngs det året 2011, då jag som många andra tog studentexamen från Närpes gymnasium. Nu är jag inne på mitt adertonde skolår sedan jag satte mig för första gången vid skolbänken och studietiden börjar närma sig sitt slut. Detta efter att jag snart har avlagt min andra högskoleexamen. Mitt namn är Roberth Sjöström och här är min berättelse om mina studier i Finlands soligaste stad Vasa.

Efter studentexamen från Närpes gymnasium visste jag inte vart jag skulle söka och tänkte att jag först åker till militären förrän jag söker in till någon skola. När vi blev hemförlovade från militären skickade jag in en ansökan till yrkeshögskolan Novia till maskin- och produktionsingenjör. Dagen D för inträdesprovet till yrkeshögskolan Novia, råkade jag ut för en bilolycka. Därmed missade jag inträdesprovet detta år och det blev ett mellanår för mig. Året blev 2013, jag sökte in igen till yrkeshögskolan Novia. Denna gång gick allt väl, även provet och därmed väntade studier till hösten.

Yrkeshögskolan Novia – Maskin- och produktionsingenjör

Utbildningen maskin- och produktionsteknik vid Novia är en utbildning på 4 år vilket motsvarar 240 studiepoäng. Första året är uppdelat beroende på om man har studentexamen eller yrkesexamen som bakgrund. Detta för att underlätta undervisningen i olika ämnen, beroende på kunskap hos den enskilda eleven. Första året har de med studentexamen möjlighet att ha praktik vid yrkesskolan i gamla Vasa. Under praktiken lär man sig att svetsa, svarva och jobba med metallarbete, eftersom detta är lärorikt då man behöver förståelse för det i utbildningen.

Under de övriga åren ska den studerande praktisera vid ett företag som kan relateras till utbildningen, detta ska ske under sommarmånaderna. Kan säga att fastän det känns tryggt att vara på samma företag under hela studietiden så borde man utforska flera företag, för att se vilket arbete eller företag man trivs i, eftersom detta kan bli svårare efter examen.

Andra året väljer man huvudämnet, bland dessa finns drift- och energiteknik, maskinkonstruktion och bil- och transportteknik. Jag själv valde drift- och energiteknik, denna inriktning betonar drifts- och underhållsteknik, drift av diesel- och biokraftverk, effektiv användning av nuvarande energiformer och utveckling av förnybara energiformer.

Maskinkonstruktion betonar maskintekniska beräknings- och konstruktionsmetoder. Studerande lär sig lösa tekniska problem, tillämpa nya tekniker, behärska datorstödd konstruktion och beräkning  med CAD-program i 2D och 3D.

Bil- och transportteknik fokuserar på bil- och fordonsteknik samt logistik och transport. Studerande erhåller en god teoretisk insikt i fordons- och transporttekniska lösningar. I studierna ingår en gedigen praktikdel där de praktiserar vid ett företag inom bilindustrin, denna praktikdel berör inte sommarpraktiken som tillkommer.

Maskin- och produktionslinjen är en mångsidig utbildning med stort fokus på fysik och matematik. Framtida yrke efter denna utbildning är väldigt bred, dörren står öppen till nästan alla industrier, men bil- och transportteknik är mer specifik och inriktar sig inom bilindustrin.

Schemat under studierna vid Novia är samma från vecka till vecka om inget annat förekommer så det är lätt att vid de senare årskurserna ha deltidsarbete vid sidan om studierna.

Studielivet handlar inte bara om studier utan även om olika studieevenemang för att koppla av från de ibland hektiska skoldagarna. Under mitt andra år vid Novia sökte jag in till studentföreningen Filicia r.f. som är en förening för de som studerar vid ”tekniska” och ordnar olika studieevenemang. Detta är något jag uppmuntrar alla att gör var ni än börjar studera, att gå med i en studentförening.

Studentföreningen har åtminstone för mig gett otroligt många minnen under de åren jag var med, från olika galna evenemang, men även stor erfarenhet av att arbeta tillsammans i grupp där det ibland kan finnas många olika viljor. Många företag uppskattar även när de ser att man medverkat i en studentförening under studietiden, för detta visar ett stort engagemang av den studerande.

Under det fjärde och sista året vid utbildningen ska man göra ett examensarbete, detta görs som ett beställningsarbete av företag och kan ibland göras vid Novia som ett examensprojekt för skolan. Detta är upp till var och en att själv hitta och ta kontakt med företag.

Det var under det sista året vid Novia som jag fick höra om energiteknik av kamrater som börjat på diplomingenjörsstudierna vid Åbo akademi i Vasa. Jag blev så intresserad att jag på våren sökte in till utbildningen. Det är inget inträdesprov och baseras endast på att man har högskoleutbildning från förrut och betyget därifrån.

Den 25 maj 2017 får jag ingenjörsexamen i maskin- och produktionsteknik i drift- och energiteknik vid Novia. En månad senare får jag beskedet att till hösten kan diplomingenjörs studier inom energiteknik vid Åbo akademi i Vasa påbörjas.

Technobotnia, tvärs över vägen från Novias huvudbyggnad. Denna byggnad befinner sig en maskin ingenjör största delen av studierna.

Åbo akademi – Diplomingenjör i energiteknik

Utbildningen energiteknik är heltidsstudier i 2 år som motsvarar 120 studiepoäng. Utbildningen är väldigt ny och har endast funnits 6 år i Vasa, så upplägget av studierna kan variera mellan åren. Under det första året kan man välja biämne eller en studiemodul, biämnena är utvalda kurser som motsvarar 25 studiepoäng från en specifik utbildning. De biämnena man kan välja är maskin- och produktionsteknik, automationsteknik, elkraftsteknik eller energijuridik. Biämnena utförs vid yrkeshögskolan Novia, förutom juridik som görs vid Helsingfors universitet i Vasa. Om man tidigare studerat något av biämnena som heltidstudier tidigare kan man inte välja dem igen som biämne. Studiemodulerna består av aktuella kurser inom energisektorn som ställts av företag i Vasa, t.ex. LNG processer.

Jag själv valde automationsteknik som mitt biämne första året, biämensstudierna inom automationsteknik fokuserar på industriell automation och reglering, elektronik samt data- och kommunikationsteknik. Huvudämnet energiteknik behandlar energi i olika former samt hur man kan ha hållbar energiutveckling för miljön inom system och processutveckling.

Skolschemat är likadant som vid yrkeshögskolan Novia, med 4 perioder under en skoltermin och under en period hålls läsordningen likadan. Biämnes kurserna görs på den högskola i Vasa där biämnet finns och följer deras läsordning. Lektioner i huvudämnet energiteknik görs via videokonferens till Åbo akademi i Åbo där alla lärare finns och håller sina kurser. Lektionerna från Åbo akademi i Åbo bandas in och kan ses i efterhand, vilket gör det möjligt att arbeta vid sidan av studierna.

Studier i energiteknik ger en goda förutsättningar för expert- och chefsjobb inom energisektorn men även inom andra områden, såsom processindustrin och andra industribranscher. En karriär i universitetsvärlden är också möjlig efter examen.

Huvudingången till Åbo akademi i Vasa från Strandgatan

Blickar man tillbaka igen till gymnasietiden 2009–2011 och funderar på vad som skulle ha skapat en bra grund för de båda högskoleutbildningarna vore det nog fysik och lång matematik, kanske även en del kemi. Därtill är det nog finska man borde satsat mera på, detta för att man i yrkeslivet och under och efter studierna har indirekt och direkt kontakt med finskan, för att nämna några kan detta vara kollegor eller underleverantörer vid ett företag. Själv valde jag under gymnasietiden att fördjupa mig i biologi och geografi, eftersom jag tyckte allt annat var ointressant i skolan. Drömmen om en utbildning till marinbiolog eller geolog fanns en tid i gymnasiet, men den drömmen tror jag försvann sen i militären eller någonstans där på vägen.

Året är nu 2019 och de sista kurserna i energiteknik börjar närma sig ett slut, examensarbetet är fortfarande kvar vid skolterminens slut och förhoppningsvis kan det påbörjas under sommarmånaderna för att sedan få examen till hösten detta år.

Varför jag anser att du skall söka in till studiestaden Vasa och någon av dessa utbildningar är för att det är en perfekt studiestad. Den är lagom till sin storlek vilket gör att det är lätt att lära känna många människor från olika universitet och högskolor under studietiden. I andra studiestäder blir det inte samma sammanhållning som det finns i Vasa mellan studeranden (anser åtminstone jag). Till de som är intresserade av föreningsliv så finns det en förening för alla vare sig om du vill sjunga, spexa eller ordna studieevenemang. Självaste utbildningarna skulle jag rekommendera om du är intresserade av teknik, problemlösning och att arbeta tillsammans med andra.

Känner du att du är intresserad av någon av utbildningarna och att det fortfarande finns frågor är det bara att ta kontakt med mig via sociala medier eller på gatan i Närpes eller Vasa. Länkar även till studentföreningen Filicia r.fs hemsida, eftersom de kommer att ordna en preppkurs nu i vår inför urvalsprovet till yrkeshögskolan Novias utbildningar. Denna preppkurs går genom de delar som kommer till urvalsprovet och fräschar upp minnet lite ifall något har fallit i glömska.

I mitt avslutande stycke tänkte jag nämna att vart än du söker tycker jag det är viktigaste är att du trivs med utbildningen som du börjar med och att du vågar under studietiden utmana dig själv med att gå med i olika föreningar, för detta kan jag lova att du inte kommer att ångra en sekund.

Det här inlägget postades i Studier och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Maskin- och produktionsingenjör/Diplomingenjör inom energiteknik

  1. Ping: Studenter från Närpes gymnasium berättar om sina fortsatta studier | NG-nytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s