Studier vid Närpes gymnasium

Hej! Jag heter Nea Långskog och går just nu mitt andra år i Närpes gymnasium. För att orka med studierna brukar jag på min fritid läsa böcker, motionera, baka och titta på serier samt filmer. Att börja i gymnasiet var för mig en självklarhet, men jag vet att det för många kan vara ett svårt beslut. Därför hoppas jag att denna text kan vara till hjälp för den som är osäker.

Redan innan jag började högstadiet var jag alltså säker på att jag ville gå gymnasiet och när jag för två år sedan skulle söka var det ganska självklart vart jag ville. Det kändes tryggt att fortsätta gå i skola i Närpes och NG verkade vara ett bra val. Det skulle vara samma skolväg, samma matsal och till största del även samma personer jag skulle möta i korridoren varje dag.

De ämnen jag har valt att fokusera på under min gymnasietid är hälsokunskap, biologi och psykologi. Dessa ämnen har jag valt eftersom jag tycker de är intressanta och är ivrig att lära mig mer.

En annan orsak till mitt val av ämnen är att jag troligen kommer ha nytta av det senare, då jag gärna vill ha ett yrke med anknytning till de ämnen jag läser. Branschen jag funderat mest på är vårdbranschen och yrket jag för stunden fastnat mest för är bioanalytiker. Men självklart är möjligheterna flera och med en studentexamen öppnas många dörrar.

Mikroskopering i BI2-kursen. På bilden ovan syns en hinnkräfta (djurplankton).

Utöver att läsa den obligatoriska finskan och engelskan som språk läser jag tyska som extra språk. Efter att ha läst tyska i högstadiet ville jag fortsätta även i gymnasiet. Det finns också möjlighet att läsa franska. Särskilt nuförtiden, i den så pass globala värld vi lever i, är kunskaper i språk nyttiga.

När det kommer till matematiken var jag rätt så osäker. Jag tog ändå beslutet att prova lång matematik. Efter de matematikkurser jag hittills gått känns det helt bra. Bara man anstränger sig, följer med på lektionerna och gör läxorna så borde det nog gå helt hyfsat. Ett tips för den som är osäker är att åtminstone prova på lång matematik och därefter byta till kort om det känns så.

I NG finns också ämnen utöver de teoretiska. Det jag pratar om nu är speciallinjerna som skolan erbjuder. Genom att gå en linje kan man kombinera sina fritidsintressen med studierna och får en paus från att sitta i skolbänken. Exempel på linjer är musiklinjen, danslinjen och idrottslinjen. Själv går jag inte någon linje men kan ändå varmt rekommendera det!

Också annat program ordnas i skolan så att man får en paus från skolbänken. Exempel på detta är föreläsningar, studiebesök, tillställningar som t.ex. vinterfest, penkkis, vanha, temadagar med mera.

Bild från vanhadagen 2018 då ettorna klädde ut sig till bebisar.

Jag skulle säga att den största skillnaden mellan högstadiet och gymnasiet är ansvaret som läggs på den studerande. En till skillnad är att man i gymnasiet i stor utsträckning själv har möjligheten att välja vilka ämnen man vill lägga fokus på, vilket är ett stort plus.

Färgning av eget blodutstryk i BI6-kursen som fokuserar på sjukdomar. Foto: Lotta Järnström

För mig har studierna i NG hittills varit givande och även om det ibland känns tungt och man vill ge upp så klarar man det. Viktigt är att inte ha för höga krav på sig själv, välja ämnen man tycker är intressanta och göra sitt eget bästa.

Runtom en finns både lärarna och vännerna som stöd. Skolans lärare hjälper de studerande och om det finns ett problem så finns det också en lösning. Atmosfären mellan de studerande är god och jag har fått chansen att lära känna personer jag knappt pratat med förut.

Gymnasiet i Närpes är en god valmöjlighet för den som gärna vill kunna kombinera sina fritidsintressen med sin skolgång och som samtidigt är villig att satsa på studierna.

Nea Långskog

Annonser
Det här inlägget postades i Aktuellt vid Närpes gymnasium, Studier och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s