I min värld av texter

Jag läser personligen inte så mycket skrivna texter, utan mera bildtexter, nyheter, media, spel, musiktexter och personer som framför texter som t.ex. Youtubers, filmer, serier, musik och spel. Jag anser att jag får ut mera av att lyssna på texter än att läsa texter därför läser jag inte texter.

Men jag tycker som sagt om att spela datorspel, folk kanske anser att det inte finns så mycket text i spel men varenda dialog mellan karaktärer i spel är text, varje situation i ett spel skall tolkas, och framförallt måste man ofta prata med andra spelare genom text för att framföra sina budskap i vilket fall man inte bara måste läsa text utan också skriva text. Och dessutom är de flesta spel enbart på engelska och det universala spelspråket är ju engelska så man lär ju också sig att formulera sig och skriva bättre på andra språk.

Jag läser ju också nyheter på internet, vi har ju nog tidningar hemma men det är lättare att ha med sig telefonen och internet än att ta med vasabladet eller sydösterbotten, eftersom jag oftast läser dem när jag är i skolan och inte har så mycket annat att göra på t.ex. matrasten eller håltimmar.

Jag använder ju mig också mycket av sociala medier där det finns mycket bildtexter och bilder men också texter och korta filmklipp, dessa är ju också former av texter som man själv får tolka, dessutom kommer jag också i kontakt med citat och talesätt när någon lägger ut en bild med ett citat på eller citerar någon i texten som tillhör bilden.

Jag tycker också om musiktexter, dessa är en stor del av mitt liv, nästan varje kväll när jag spelar, eller bara surfar på internet så lyssnar jag på musik, musiken varierar mycket på hur jag känner mig men jag lyssnar oftast på ny musik där låttexterna inte har så stor betydelse men jag lyssnar ju fortfarande på vad de sjunger och så funderar jag ju också på vad de sjunger ibland, då söker jag ju upp låttexten och läser vad de egentligen sjunger vilket ju också är en form av text, men jag lyssnar inte bara på nyare musik utan också på äldre musik där låttexterna faktisk har ett budskap vilket gör det mycket intressantare att lyssna mera noggrant på texten. Där får man ju också dra egna slutsatser vad artisten menar med deras text. När man lyssnar på musik målar man ju också upp en egen bild av det som står i texten vilket man också gör när man läser böcker. Jag läser ju också noter när jag t.ex. är på musik lektionerna.

Dessutom tittar jag mycket på Youtubers som kommenterar till spel, de spelar ett spel och medan de spelar pratar de också, detta är ju inte så mycket text men det är fortfarande text, och de har ju oftast med roliga effekter i videorna, de har också ofta med musik när de spelar vilket också är text, men deras syfte är oftast att få en antingen rolig, dramatisk eller läskig situation att bli mera känslofull. Jag brukar också titta på Youtubers som Vloggar, de har med en kamera och gör vardagliga saker vilket också är en forma av text, en person som pratar med kameran så att folk som tittar skall känna sig delaktiga i vad de nu än gör. Dessutom tittar jag också på många informativa Youtubers, vars kanaler är uppbyggda på roliga fakta och experiment, detta är ju egentligen bara ett annat sätt att läsa fakta om saker bara att en annan person läst faktat och berättar den åt dig istället för att du skall måsta läsa den själv, sedan om det kanske handlar om ett experiment så illustrerar de t.ex. ett experiment eller tester med det fakta man fått av dem.

En till typ av text som jag ofta är i kontakt med är samtal, man samtalar ju med andra personer, men också folk på internet, detta sker ju hela tiden, man pratar ju tusentals ord med folk varenda dag varesig det är vettiga samtal eller inte så är det ju också en form av text.

Kristoffer Räfså

Det här inlägget postades i I min värld av texter (MO9). Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s