Läkare

Jag är Olivia Gästgivars och jag blev student vid Närpes Gymnasium våren 2017. Till hösten började jag på läkarprogrammet vid Umeå Universitet och jag har nu påbörjat min andra termin där.

_MG_2403

Beslutet att söka till läkare var inte särskilt svårfattat för mig, eftersom det under en längre tid legat i tanke för mig; problemet låg snarare i att ta sig in på utbildningen eftersom konkurrensen är hård. Jag sökte förutom till läkarutbildningarna i Sverige också till Helsingfors, och skrev inträdesprov där men mina kunskaper var tyvärr inte tillräckliga för att ta sig in där. Till Sverige hjälpte ett bra resultat i högskoleprovet för att ta sig in.

I gymnasiet läste jag kemi, fysik, biologi som extra kurser samt lång matematik, vilka behövs för läkarstudier. Jag har varit intresserad av dessa ämnen sedan högstadiet, så jag skulle högst antagligen ändå ha valt att läsa dem även om jag inte skulle ha vetat vad jag ville fortsätta med efter gymnasiet. I höst har jag speciellt haft nytta mina kemi och biologi kunskaper från gymnasiet då vi läst främst cell- och molekylärbiologi.

Första terminen på läkarprogrammet är egentligen det enda jag kan uttala mig om gällande läkarstudierna; känner mig fortfarande väldigt ny och ovetande om vad som komma skall. Det har varit en väldigt rolig men också krävande termin här i Umeå. Första terminen handlar om cellen, vi har gått genom hur en cell fungerar och samtliga processer som sker i den. Det kan stundvis tyckas vara långsökt och detaljerat, men det är fascinerande att se hur även det lilla (mekanismer i cellen) kan spela stor roll för helheten (kroppen). Nu, efter jul har vi inlett kursen ”Organsystemens struktur och funktion” och hittills verkar den mycket intressant. I höstas hade vi en (!) dag som vi tillbringade på hälsocentral och följde med patienter, och denna termin har vi redan haft en (!) dag som vi tillbringade ute på klinik och ”svansade” en läkare. Jag blev placerad på akuten och tyckte det var oerhört spännande. Även om vi inte får mycket praktisk erfarenhet nu till en början har jag upplevt dessa dagar som oerhört upplyftande och inspirerande.

Studierna har växlat mellan föreläsningar, egen inläsning och casearbeten. Casen är antingen beskrivna patientfall som anknyter till det vi håller på att läsa om  eller så kan de vara mer formade som instuderingsfrågor. Vi löser dessa i grupp, och för sedan redovisning på svaren. Förutom detta har jag tillbringat mycket tid på biblioteket, som är ett ställe som gör susen för koncentrationen.

Efter termin 5 på läkarprogrammet börjar den kliniska delen av utbildningen, innan dess är den främst teoretisk. Man blir examinerad efter 5,5 år på programmet. Läkaryrket är ganska brett, det finns många inriktningar man kan välja beroende på vad som intresserar en och passar en bäst. Man kan välja att ha mer eller mindre patientkontakt, och det finns givetvis möjligheter att påbörja en forskningskarriär. Själv vet jag inte ännu vilken inriktning jag vill viga mitt liv till, men jag tänker att det klarnar under årens gång och speciellt när man får börja komma ut på fält. En av de sakerna jag tycker är fascinerande med yrket är att man aldrig blir fullärd; branschen utvecklas ständigt och det finns alltid mer att lära sig.

Kulturväven Umeå, White / Snøhetta

Bild från: http://www.white.se/offices/umea/

Umeå som studiestad tycker jag är väldigt trevlig och jag har känt mig mycket väl mottagen här. När man jämför med Pörtom är Umeå givetvis gigantiskt, men sist och slutligen är staden inte så stor utan snarare ytterst lagom, trevlig och mysig. Studiesocialt ordnas mycket evenemang, sittningar och annat. Just nu planerar jag också ansluta mig i nationskören för att återuppta kontakten till mitt musikintresse.

077

Bild från mottagningen när vi byggde flottar och flotterace anordnades i campusdammen

På klassen finns folk från hela Sverige (och inte att förglömma några från Finland) som inte heller kände någon när de kom hit – det är därför inte så svårt att hitta nya vänner. Under de första veckorna ordnades mottagning med mycket program för de nyantagna vilket gjorde att man genast fick samhörighet med de i klassen. Klassen är stor och det innebär ett stort spektrum av personligheter, men gemenskapen ändå större – det är ett gäng drivna människor som är intresserade av samma saker.

Min rekommendation för dig som är ens lite intresserad av att bli läkare är att inte låta dig skrämmas av de höga antagningskraven men inte heller förringa dem. Inget är omöjligt, kör hårt och tro på dig själv!

Det här inlägget postades i Studier och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Läkare

  1. Ping: Studenter från Närpes gymnasium berättar om sina fortsatta studier | NG-nytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s