Läkare

Mitt namn är Catharina Wickman och jag blev student från Närpes gymnasium våren 2012. Jag studerar medicin vid Århus universitet i Danmark. Studierna påbörjade jag vårterminen 2013.

Studierna på medicin är uppbyggda så att man läser en termin och tentar i slutet av terminen, om man inte har en kortare kurs på ca 4 veckor, då kan det hända att man tentar den strax efter kursen. Det första året är uppbyggt så att man har undervisning i mindre grupper, lite så som i gymnasiet, men senare baserar studierna sig mycket på föreläsningar efterföljda av uppgiftsgenomgång i mindre grupper.

På sjunde terminen börjar man även ha klinikarbete, där man blir tilldelad en klinikplats vid ett sjukhus i regionen. Där är det meningen att man ska ta del av det dagliga arbetet som läkare på en avdelning. Man har klinik ca halvdelen av terminen. Den andra halvdelen har man föreläsningar och självstudier.

Medicinstudierna går ut på att man i början läser om kroppen uppbyggnad och normala funktioner (anatomi, histologi, biokemi och fysiologi), för att sedan gå vidare till att läsa mera om sjukdomar och deras orsaker (mikrobiologi, patologi). Vid sidan av detta lär man sig också lite om etik, psykologi och kritisk läsning av vetenskapliga texter. På sjunde terminen börjar vi läsa mera sjukdoms specifikt, med fokus på orsaker, behandling och prognoser. Dessutom har vi undervisning i kommunikation vid sidan av för att få redskap till hur man kan få en bra relation till en patient.

Fakultetens biblioteksbyggnad

Det mest intressanta med studierna enligt mig själv var anatomi på första året. De senare åren har jag tyckt bra om kliniken, där man får vara med och se hur det går till i praktiken, och ofta får man också chansen att prova på själv. Under studierna finns också möjlighet att åka på utbyte en termin till ett annat universitet. Den elfte terminen är speciellt uppbyggd för att man lätt ska kunna åka ut, samtidigt som studerande från andra länder ska kunna komma till Århus, men man kan också välja att åka utomlands någon annan termin.

När man tagit examen är man läkare. Då ska man arbeta på ett par avdelningar under 12 månader för att få legitimationen, men sen kan man välja fritt vad man vill göra. Man kan t.ex. välja att söka sig till ett sjukhus som en ”klassisk” läkare, men man kan också jobba med forskning eller undervisning, eller varför inte alla tre på en gång? Dessutom finns det möjlighet att få jobb som läkare inom läkemedelsindustrin. Som läkare kan man också välja att i någon period åka med olika organisationer (t.ex. läkare utan gränser) och utföra välgörenhetsarbete.

Förutom att jag läste lång matematik fördjupade jag mig i fysik, kemi och biologi i gymnasiet. En del av dessa krävs också för att man ska kunna bli antagen till utbildningen.
Jag tycker inte att det har funnits något ämne jag borde ha läst mera av i gymnasiet, men det jag har saknat i förhållande till mina medstuderande från Danmark är förmågan att arbeta i grupp med en skriftlig uppgift och vanan med muntliga tentor.

Århus som studiestad vill jag rekommendera till dem som gärna vill prova att studera utanför Finland. Det är en mycket ung stad (medelåldern ligger på ca 37 år) där en stor del är studerande. Dessutom samlas studerande från många olika länder här, så den är mycket internationell.

Kapsejladsen

Studierna i medicin vill jag rekommendera till dem som gärna vill bli läkare, och de som vill ha mera arbetsvana än de finländska studerandena (detta baserar jag på min väns erfarenhet från sommarjobb och det faktum att vi har mera klinik i Danmark än i Finland). Som reklam för min studiestad vill jag nämna att vi i Århus har nordeuropas största studentevenemang – Kapsejladsen. Detta är ett evenemang som drar ca 25 000 åskådare till universitetsparken i slutet av april eller början av maj. Kapsejladsen är en tävling mellan några av de största festföreningarna vid universitetet. Själva tävlingen tycker jag själv inte är det stora på den dagen, det är mest gemenskapen man känner med de andra studeranden medan man väntar på att tävlingen ska gå igång som är det bästa med dagen.

http://www.au.dk/
http://bachelor.au.dk/medicin/
http://bachelor.au.dk/optagelse/udenlandskeansoegere/

Rådjursparken i Århus

Det här inlägget postades i Studier och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Läkare

  1. Ping: Studenter från Närpes gymnasium berättar om sina fortsatta studier | NG-nytt

  2. Ping: Studenter från Närpes gymnasium berättar om sina fortsatta studier – Närpes Gymnasium

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s